16/02/2023 10:41 πμ.
Στάσιμο παρέμενε εδώ και αρκετό καιρό το εγχείρημα της εξέτασης των εκατοντάδων χιλιάδων αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών, καθώς πολλές από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) ήταν επί της ουσίας ανενεργές, αφού τόσο οι πρόεδροι όσο και τα υπόλοιπα μέλη τους είναι απλήρωτα από το 2021 οπότε και συγκροτήθηκαν!
Το υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί να ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των αποζημιώσεων των συμμετεχόντων στις ΕΠΕΑ και την αύξηση των Επιτροπών από τις 116 υφιστάμενες σε τουλάχιστον 200 προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα η εξέταση των αντιρρήσεων, ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχε εξοφλήσει τα οφειλόμενα. Αποτέλεσμα ήταν η απροθυμία των επαγγελματιών να συμμετάσχουν σε αυτές και το εγχείρημα να ναρκοθετείται.
Για το ζήτημα απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και επικεφαλής της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρης Βερβεσός.
Στην επιστολή επισημαίνει ότι στις επιτροπές που συγκροτήθηκαν και στις οποίες προβλέπεται δικηγόρος ως πρόεδρος, «τόσο οι πρόεδροι όσο και τα μέλη των Επιτροπών από την έναρξη λειτουργίας τους (2021) μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί, παρά το γεγονός ότι διεκπεραίωσαν τον προβλεπόμενο κατά μήνα, αριθμό υποθέσεων».
Ο κ. Βερβεσός προσθέτει ότι «το γεγονός της μη αποζημίωσής τους δημιουργεί κίνδυνο τόσο ως προς την στελέχωση των Επιτροπών όσο και ως προς την ομαλή λειτουργία τους, αφού ουδείς, από αυτούς που έχουν τα προβλεπόμενα προσόντα, δε θα δέχεται εφεξής να συμμετέχει στις Επιτροπές δεδομένου ότι δεν λαμβάνε ούτε την ελάχιστη αποζημίωση και ταυτόχρονα θα εκλαμβάνει την αντιμετώπισή του αυτή ως απαξίωση του έργου του».
Οπως σημειώνει ο κ. Βερβεσός στο ethnos.gr, «Υπάρχουν δεσμεύσεις ότι το ζήτημα θα επιλυθεί, ενώ και οι καθορισμένες αμοιβές έχουν αυξηθεί, αλλά ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί οι συμμετέχοντες στις Επιτροπές. Εμείς εξαρχής είχαμε πει ότι το ύψος της αποζημίωσης που είχε καθοριστεί ήταν χαμηλό, αλλά το γεγονός ότι τα μέλη των Επιτροπών δεν έχουν πληρωθεί ούτε για τις υποθέσεις που έχουν διεκπεραιώσει, αναμένεται να οδηγήσει σε πολύ χαμηλή προσέλευση στο μέλλον».
Να σημειωθεί ότι οι πολλές εκκρεμείς αντιρρήσεις, ο αριθμός των οποίων φτάνει τις 340.000 και αφορούν έκταση 2.552.218 στρεμμάτων, αποτελούν ένα από τα βασικά «αγκάθια» για τη μη ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.
Το ζήτημα των απλήρωτων Επιτροπών έφτασε και στη Βουλή όπου και κατατέθηκαν τουλάχιστον τρεις ερωτήσεις τις τελευταίες ημέρες.
Τα ποσά των αποζημιώσεων των Επιτροπών, πάντως, είναι δεσμευμένα και προέρχονται από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Ωστόσο η επιστροφή των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο υπουργείο φαίνεται ότι είχε ως παράπλευρη απώλεια και αυτήν την καθυστέρηση.
Πλέον – όπως διαβεβαιώνει το «ethnos.gr» ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου, Κωνσταντίνος Αραβώσης, το ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί και σύντομα θα προχωρήσουν οι πληρωμές.
«Υπήρξε ένα διαδικαστικό πρόβλημα, το οποίο τώρα έχει λυθεί. Στο μεταξύ έχει ήδη βγει η απόφαση για τον διπλασιασμό των αποζημιώσεων καθώς εκτός του γεγονότος ότι είχαν σταματήσει οι πληρωμές, τα ποσά της αποζημίωσης είχαν θεωρηθεί χαμηλά από την αγορά. Βεβαίως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ορίσει αμοιβόμενες επιτροπές. Αυτό το θέσπισε η παρούσα κυβέρνηση και πλέον διορθώνουμε και τα ποσά, ενώ με το νέο σύστημα οι συμμετέχοντες θα πληρώνονται άμεσα».
Την περίοδο αυτή έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των υποθέσεων σε εκκρεμότητα σε κάθε Δασαρχείο προκειμένου να αποσαφηνιστεί πόσες περισσότερες Επιτροπές θα πρέπει να συγκροτηθούν και σε ποιές περιοχές.
«Στόχος μας είναι εντός του πρώτου τριμήνου ή τετραμήνου του 2024 να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του συνόλου των αντιρρήσεων», σημειώνει ο κ. Αραβώσης εξηγώντας ότι αυτό θα καταστεί εφικτό καθώς ποσοστό περίπου 30% του συνόλου εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν ως πρόδηλα σφάλματα μετά την εισαγωγή τους στον Δασικό Χάρτη καθώς πολλοί ιδιοκτήτες είχαν υποβάλει αντιρρήσεις που αφορούν τις ίδιες εκτάσεις, αλλά και με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις μεταξύ των οποίων και αυτής για τις εκχερσωμένες εκτάσεις, η οποία αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του μήνα ώστε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να έχει κατατεθεί και στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη πριν λίγες ημέρες, η νέα αυξημένη μηνιαία αποζημίωση που καθορίζεται για τη συμμετοχή σε Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων για τον Πρόεδρο, τα μέλη και τον γραμματέα της, έχει ως εξής:
Πρόεδρος: 800 ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο της αποζημίωσης κατά άτομο, με εξαίρεση τον μήνα Αύγουστο, καταβάλλεται εφόσον κατά μήνα τηρηθεί ο ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός συμμετοχής σε τέσσερεις συνεδριάσεις ανά μέλος, συνδυαστικά με την ολοκλήρωση εξέτασης 25 υποθέσεων ανά συνεδρίαση και συνολικά 100 υποθέσεων στο τέλος κάθε μήνα και έκδοσης του σχετικού πρακτικού.
Για όσες υποθέσεις πέραν των 100 εξεταστούν, καταβάλλεται αποζημίωση ανά ολοκληρούμενη υπόθεση εντός του διαστήματος του ενός μηνός, ως εξής: Πρόεδρος, 8 €, μέλος δασολόγος, 6 ευρώ, μέλος μηχανικός 6 ευρώ, γραμματέας 4 ευρώ.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr b2green.gr